Een vol spreekuur, veel vragen, een mailbox met het karakter van een infinitypool… stress en het zweet breekt je uit! Waar zit de escapeknop?! Ongeveer 1 op de 3 werknemers heeft last van werkdruk. Een gematigd niveau van stress kan gunstig zijn voor je prestaties. Te weinig of te veel stress is juist funest, omdat het negatieve gevolgen kan hebben voor je gezondheid, oftewel je vitaliteit.
Gestreste medewerkers maken sneller fouten, verwerken informatie trager en verzuimen eerder, wat ook niet gezond is voor de bedrijfsresultaten. Het is daarom belangrijk om als organisatie aandacht te besteden aan werkstress. Ontspannen medewerkers zijn veerkrachtiger, geconcentreerder, zijn minder snel ziek en bovendien gezelliger!
Wat kun je doen om meer te ontspannen op je werk? Hieronder volgen drie bruikbare tips.
Ontspanningstip 1: micropauzes
Komt die druk-druk-druk modus jou maar al te bekend voor? Hoogste tijd om gas terug te nemen. Zie je lichaam als een batterij. Een batterij die leeg kan lopen en opgeladen moet worden. Door onze verwachtingsmaatschappij gaan we vaak ‘alsmaar door’ en is ‘het druk hebben’ de norm geworden. De kracht van pauze wordt vaak onderschat. Onderzoek toont aan dat het nemen van regelmatige pauzes de productiviteit en welzijn van werknemers juist kan verbeteren. Probeer elk uur 2 minuten weg te gaan van je werkplek. Haal koffie, loop naar de derde etage en terug of maak je kantoor aan kant. Doe iets waar je totaal geen hersenspace voor gebruikt en vol automatisch gaat. Geef je brein dus letterlijk een break!
Ontspanningstip 2: ademhalingsoefening
Als je gestrest bent, adem je vaak oppervlakkig en hoog. Je haalt dan niet het maximale uit je ademhaling en neemt onbewust minder zuurstof op. Bovendien kan het zorgen voor een verhoogde bloeddruk, vermoeidheid, spijsverteringsproblemen of andere vage lichamelijke klachten. Ademhaling gaat vanzelf. Maar als je het bewust doet, dan kun je het actief sturen.
Je zult zien, dat als je een aantal keer flink diep in- en uitademt, dat je je direct al wat lekkerder voelt. Je aandacht verschuift door je enkel te focussen op je ademhaling. Je drukke hoofd met al die to-do’s verdwijnen naar de achtergrond, net als een volumeknop die omlaag wordt gedraaid. En minder stress, daar zijn we juist naar op zoek! Wie regelmatig ademhalingsoefeningen doet, verbetert niet alleen de zuurstofopname en koolstofdioxideafgifte, ook geef je o.a. je immuunsysteem, concentratie, geheugen, energiepeil en humeur een boost.
Ontspanningtip 3: beweeg
Moe, hoofdpijn, buikpijn, rugpijn, spanning in de nek/schouders/kaken, hoge hartslag, een versnelde oppervlakkige ademhaling? Dit is wat stress lichamelijk met je doet. Mentaal kun je er ook flink doorheen zitten: wellicht een korter lontje, bang of boos. Ook je gedachtes kunnen door stress negatiever zijn dan normaal en je innerlijke stem schreeuwt. Stress typeert zich door controleverlies. Maar goed, soms zijn de dingen helaas zoals ze zijn. Hoe kun je dan tóch op een gezonde manier met stress omgaan of deze verminderen?
Ga lekker bewegen! Door te bewegen op matig intensief niveau maak je geluksstofjes aan, zoals dopamine en endorfine en het verminderd de aanmaak van cortisol (het stresshormoon). En zolang hoef je niet te bewegen, want na 10 minuten bewegen kun je je al een heel ander mens voelen!