Skip die suikerdip!

Uit onderzoek blijkt dat Nederlanders zo’n 122 gram suiker per dag eten, wat neerkomt op ongeveer 30 suikerklontjes! De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid suiker is maximaal 25 gram. Gelukkig weten veel mensen dat geraffineerde snelle suikers niet goed zijn voor de gezondheid. Maar hoe zat het ook alweer? In deze blog sommen we 10 redenen op waarom je suiker beter kan laten staan.

  1. Suiker maakt dik. Suiker zorgt voor een suikerpiek. Je lichaam maakt direct insuline aan, om het teveel aan suiker uit je bloed te halen. Suiker wordt vervoerd naar de spieren en de lever, maar als die depots vol zitten, wordt suiker opgeslagen als vet.
  2. Suiker verouderd. Collageen houdt de huid elastisch en sterk. Suiker beschadigt het collageen in de huid. Dat komt doordat suiker zich bindt aan eiwitten, waardoor schadelijke stoffen ontstaan. Hierdoor worden collageenvezels aangetast, en krijg je eerder rimpels en een slappere huid.
  3. Suiker maakt eerder ziek. Het eten van snelle suikers is een aanslag op je immuunsysteem. De activiteit van witte bloedlichaampjes daalt door het eten van suiker. Ben je meer dan 4x per jaar verkouden, dan loont het om een keer je suikerinname onder de loep te nemen.
  4. Suiker en energiedips. Suikers zijn koolhydraten en die leveren energie. Een win-winsituatie, zul je denken. Als ik laag in mijn energie zit, neem ik iets wat suiker bevat. Maar zoals eerder beschreven, zorgt suiker voor een suikerpiek in het bloed. Voor je lijf is dat toxisch, dus probeert je lijf met man en macht dit radicaal uit het bloed te halen. Suiker geeft in eerste instantie dus een energieboost, gevolgd door een energiedip… en laten we dat nou net níet willen als we vitaal en fit door de dag willen vliegen.
  5. Suiker en welvaartsziektes. Suiker wordt in verband gebracht met a. kanker, hoge bloeddruk en diabetes. Suiker verzuurt en in een zuur milieu kunnen kankercellen goed gedijen. Daarnaast onderdrukt suiker het immuunsysteem, het systeem die vroegtijdige kankercellen zou moeten opsporen en uitschakelen. Tevens kan teveel suiker bloedvaten beschadigen en verdikken. Dit maakt de bloedvaten minder soepel, waardoor je hart harder moet werken om bloed door je lijf te pompen. Hierdoor ontstaat een hoge bloeddruk. Tot slot gaat het veelvuldig eten van suiker hand in hand met insulineresistentie, de voorbode voor (pre)diabetes type 2. Suiker zorgt ervoor dat de alvleesklier insuline moet aanmaken. Op het moment dat je altijd maar suikers eet, wordt je lijf op den duur minder gevoelig voor insuline of zelfs resistent. Het gevolg van insulineresistentie is dat er teveel suiker in het bloed achterblijft.
  6. Suiker en mentale gezondheid. Hoewel je brein smult van suiker, kan een teveel aan suikers leiden tot een suikercrash. Als er te weinig suiker naar het brein gaat, presteer je cognitief slechter. En dit gaat o.a. ten kosten van je humeur, geheugen, beslissings- en reactievermogen.
  7. Suiker en tanden. Teveel suiker is niet goed voor je tanden. De kans op gaatjes, ontstoken tandvlees en tandafbraak neemt hierdoor toe.
  8. Suiker en verslaving. Suiker kan verslavend werken, omdat het eten van suiker het beloningsysteem in het brein triggert. Er komt dopamine vrij, een geluksstofje. Mensen kunnen dus letterlijk een geestelijke afhankelijkheid voor suiker ontwikkelen.
  9. Suiker en verteringsproblemen. Suiker kan een negatief effect hebben op je darmen, zoals diarree, buikpijn en een opgeblazen gevoel. Zo’n 70 procent van je weerstand wordt bepaald in je darmen. Suikerrijk eten verandert de samenstelling van je darmflora. De darmen beschikken over zowel goede als slechte bacteriën, die in harmonie leven en voeding verteren. Maar zodra de slechte bacteriën de overhand krijgen, door een overvloed aan suiker, ontstaat er o.a. gistvorming in de darmen met allerlei gezondheidsgevolgen van dien.
  10. Suiker en snaaibuien. Je hebt vast weleens gemerkt dat het eten van zoetwaar vaak leidt tot nog meer snaaien. Eén dropje wordt plots een hele zak, of die ene koek wordt plotseling die hele rits. Waarom hebben we geen controle over die zeurende trek? Een suikerpiek leidt tot een suikerdip: je brein krijgt het signaal dat ‘je honger hebt’. Die knagende hang moet gestild worden en de snelste manier om dit op te lossen, is het eten van snelle koolhydraten. Tip! Eet bij iedere maaltijd iets van eiwitten: dat zorgt voor minder schommelingen in je suikerspiegel.